BASIN BÜLTENİ

DÜNYANIN İLK VE TEK YERALTI SERAMİK MÜZESİ

"GÜRAY MÜZE"

Ülkemizin sahip olduğu en büyük kültür, tarih ve doğal miraslarından biri olan Kapadokya Bölgesi'ndeki Avanos, Hititlerden beri süregelen çömlekçilik geleneğine ev sahipliği yapmaktadır. Binlerce yıldır bölgede biriken tarih ve Avanos’ta babadan oğula geçen bu geleneksel el sanatı, ilçenin genel görüntüsüne damgasını vurmaktadır. Ancak, dünyanın birçok yerinden gelen ziyaretçiler tarafından bu geleneksel el sanatının tarihi süreçteki gelişimini sergileyecek bir müzenin eksikliği vurgulanmaktaydı. Sosyal ve kültürel sorumluluk olarak, bu eksikliğin tamamlanması ve gelecek nesillere güzel bir hediye bırakılması amacıyla bir müzenin kurulmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda, koleksiyonumuzda bulunan mevcut eserlere, dünyaca ünlü Türk seramik sanatçılarının modern ve geleneksel tarzda eserleri de ilave edilerek, seramik sanatının tarihi süreçteki gelişimini tanıtma imkanı doğmuştur.

Bu amaçlar doğrultusunda Güray Müzesi, Avanos ilçesi sınırları içinde çağdaş müzecilik anlayışıyla kurulmuştur. Teşhir salonları, sosyal etkinlik alanları ve diğer hizmet birimlerinin bulunduğu yapı kayalara oyularak, yerin 20 m altında 1600 m²’lik bir alana inşa edilmiştir. Mimari yapısı ve konsepti müzeye dünyanın ilk ve tek yer altı seramik müzesi olma özelliğini kazandırmıştır.

Gerek pişmiş toprak seramik eserleri gerekse de küçük buluntularla zengin bir koleksiyona sahip olan müze; üç bölümden oluşmaktadır.

Birinci Bölüm: Antik Eserler Salonu
Kronolojik bir sergilemenin yapıldığı bu salonda, Geç Kalkolitik Dönem, Tunç ve Demir Çağları ile Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seramik ve çömlek eserler sergilenmektedir. Bilimsel araştırmalar ışığında oluşturulan bu sergi, Anadolu'da Antik Çağ'dan günümüze seramiğin gelişim aşamaları ile ilgili bir kesit sunmaktadır. Ayrıca, Anadolu'nun farklı coğrafi bölgelerine ait yerel seramikler bünye içinde bulundurması ile de Anadolu'da seramiğin gelişimine toplu bir bakış açısı sağlamaktadır.

İkinci Bölüm: Modern Eserler Salonu
Bu salonda; ülkemizde yetişmiş dünyaca ünlü çağdaş ve geleneksel seramik sanatçıları ile onlara ait eserler tanıtılmaktadır.

Üçüncü Bölüm: Sanat Galerisi
Müzenin üçüncü bölümü, resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi güzel sanatların her alanında, sanatçılarının eserlerini tanıtabilecekleri bir sanat galerisidir. Bu bölüm; Sergi Salonu, Kütüphane, Kafeterya ve içinde şöminesi olan bir Fuaye'den oluşmaktadır.

Müze yıl boyunca açık olup, gündüz saatlerinde müze ziyaretçilerine hizmet vermekte; akşamları ise mistik ortamında yemekli toplantı, seminer, sempozyum, kokteyl, dans, sema gösterisi ve konser gibi nezih organizasyonlar için özel salon olarak kullanılmaktadır. Bu etkinlikler sırasında antik eserler salonunun merkezindeki büyük kubbenin altındaki platform, gerektiğinde 1 metre yükselip, etrafında dönerek bir sahne görevi görmektedir. Ayrıca müzenin mutfak bölümü, istenildiği takdirde saklama, pişirme ve servis hizmetleri için olanak sağlamaktadır.

Eskişehir Web Tasarım

23 Nisan Özel Etkinliği 'MüzeDen-iz Çocuk Atölyesi